HTML

Tusványos

Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs hétfő, ami jól jelzi, hogy 2011. július 19–24. között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.23. 21:25 mr. pharmacist1

Román-magyar két jó barát?

 

Új fejezet nyílhat Románia és Magyarország kapcsolatában, amely a közös érdekeken túl közös értékeken is nyugodhat. A magyar-román kerekasztal résztvevői egyet értettek abban, szerencsés a csillagállás a kiegyezéshez.

Ugyan Tusványos idén nem Németh Zsolt bevezetőjével kezdődött, a külügyi államtitkár mégis tiszteletét tette a táborban. Szilágyi Zsolt bevezetőjében kiemelte, a tábor alapgondolata, hogy rendezzük közös dolgainkat. A román-magyar kapcsolatok sokkal jobb a helyzet, mint húsz éve, de rengeteg még a tennivaló. A második polgári kormány nem csupán a határon túli magyarokra kíván nagyobb figyelmet fordítani, de megújítaná a Közép-Európa-politikát is - derült ki Németh Zsolt előadásából. Az együttműködés egyik motorja a román-magyar kapcsolat lehet, hiszen különleges konstelláció alakult ki a két országban, Magyarország pedig 2011-től egy fél évig az EUrópai Unió elnöki tisztét is betölti. A külügyi államtitkár elmondta, egy, a Baltikumtól az Adriatikumig tartó közép-európai korridor kialakításával csökkenteni lehet az Oroszországtól való energiafüggőséget, közös mezőgazdasági politikát lehet létrehozni, és kohéziós politikát lehet folytatni. Az együttműködés pedig nem pusztán a közös érdeken alapul, hanem közös értéktartalmak fűzik egybe.

Németh véleménye szerint kétféle megközelítés alakult ki a kisebbségi politikával kapcsolatban. Az egyik szerint a közös érdekek miatt nem szabad élezni a kisebbségi kérdést, hiszen ez csupán problémákat és feszültséget szül. Ezzel szemben áll Tusványos és a Fidesz szemlélete is: a hosszútávú megoldás csak az egyéni és közösségi jogok kielégítése lehet. A hosszútávú megoldás pedig bizalmat ébreszt a partnerekben és a kisebbségi közösségekben egyaránt. Most nem szabad elfáradni, hiszen 21 év munkáját lehet learatni annak a konstellációnak köszönhetően, amely a román-magyar kapcsolatokban kialakult - zárta előadását.

A NATO és az EU fontos kerete lehet a román-magyar együttműködésnek Cătălin Avramescu államelnöki főtanácsos szerint, aki egyetértett Némethtel abban, hogy a kedvező politikai csillagállás az együttműködés biztosítéka lehet. Avramescu hangsúlyozta, a szélsőséges csoportok azért is veszélyesek, mert térnyerésük megmérgezheti a kétoldalú kapcsolatokat. Románia balkáni állam, balkáni tulajdonságokkal és balkáni kapcsolatokkal, fogalmazott Traian Basescu elnök kisebbségi tanácsosa, Eckstein-Kovács Péter. Román és magyar részről is születtek gesztusok a két ország kapcsolatában: a kettős állampolgárság kevés negatív sajtóvisszhangot keltett, a Demokrata-Liberális Párt megszavazta Tőkés László Európai Parlamenti alelnökségét, Németh Zsolt, Semjén Zsolt és Martonyi János pedig az elmúlt időszakban Romániába látogattak. Eckstein-Kovács hangsúlyozta, az erdélyi magyaroknak joga van az egyenlő és méltóságteljes élethez, ehhez pedig elvárják az anyaországi segítséget.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke hangsúlyozta, az őszinteség a legfontosabb a román-magyar kapcsolatokban. Nagy tetszést kiváltó előadásában rámutatott, Romániában számtalan példa bizonyítja, hogy a kisebbségekkel való bánásmód továbbra is problematikus. Ceauşescu szelleme továbbra is kísért az „ortodox teokratikus állam” létrehozásának kísérletében, amiben azonban a románok nem akarnak élni. A román nemzetpolitika példaértékű lehet Magyarország számára, mondta Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök. Szilágyi szerint a francia-német kiegyezéshez hasonlóan egyezhet meg a két ország - hogy a folyamat lerövidüljön, ez azonban Tusványos résztvevőin is múlik majd.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tusvanyos.blog.hu/api/trackback/id/tr262171842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása