HTML

Tusványos

Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs hétfő, ami jól jelzi, hogy 2011. július 19–24. között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.23. 17:16 elTorro

Ifjúságpolitika – ifjúság (pénz-család-tanulás) politika?

Tanulságos beszélgetést hallgathattak péntek délután a MISZSZ sátorban azok, akik az ifjúsági támogatáspolitikáról szóló előadást választották. Habár az ifjúságpolitika pontos definícióját és körülhatárolását nem sikerült megtudnunk, illetve azt sem, hogy pontosan mi tartozik bele és mi nem, pár következtetést azért megfogalmazhatunk az elkövetkező 4-8 évre nézve.

Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára az ifjúságpolitikát a családpolitika és a nemzetpolitika fontos részeként képzeli el. Az első szempontjából jelentősnek mondható a demográfiai probléma, a második esetében a nemzeti újraegyesítésre a középiskolások határon túlra való látogatása lehet egyféle megoldás. A fentiek mellett kitért az elmúlt 8 év kártékony politizálására és az Európai Uniós pénzek messze nem hatékony kihasználására is.
Széll Lőrincz, az Országos Ifjúsági Hatóság alelnöke több éves ifjúsági aktivista múltjának know-how-ját próbálja Bukarestben hasznosítani. Elmondta, hogy a hatóság terve között mind a regionális struktúra változtatása, mind pedig egy átfogóbb országos ifjúságpolitikai kutatás is szerepel.
Emellett mindketten aláhúzták a határon átnyúló ifjúsági politikák mind koncepcionális, mind pedig gyakorlati hiányát. Ezt remélik az elkövetkező román-magyar kormányülésen orvosolják.
A politikai vezetők után Ulicsák Szilárd a Szülőföld Alap Iroda munkatársa és Tibád Zoltán az Eurotrans Alapítvány vezetője szakértőként szólaltak meg, mindketten aláhúzva az ifjúsági támogatáspolitika átfogó stratégiai újjáértelmezésének szükségességét, amely a támogatáspolitika mellett több összefüggő folyamatra is ki kell terjedjen, mint például az oktatás vagy a migráció.
Gyakorlati dolgokról Bodor László és Nagy Pál, mint volt ifjúsági vezetők beszélgettek, akik bevezettek a támogatáspolitika és az ezt megelőző egyeztetések kulisszatitkaiba.

Érdekessége ellenére, a beszélgetés inkább azok számára volt izgalmas, akik ebben a témában jártasak, a többiek passzív szemlélők maradtak. Sört azért rajtam kívül nem fogyasztott senki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tusvanyos.blog.hu/api/trackback/id/tr382171399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása