HTML

Tusványos

Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs hétfő, ami jól jelzi, hogy 2011. július 19–24. között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.22. 20:57 TuRuL_2k2

Lőrincz Csaba, a mérték

A státusztörvényt kidolgozó Lőrincz Csabára emlékező A mérték című könyvet a Commitment sátorban mutatta be, Borsi-Kálmán Béla, Filep Tamás Gusztáv és Zelei Miklós. A kötetben egyrészt Lőrincz Csaba írásait gyűjtötték össze, másrészt volt munkatársai emlékeznek a Fidesz meghatározó külpolitikusára, az első Orbán-kormány helyettes államtitkárára. A kötet a Pro Minoritate Alapítvány támogatásával jelent meg, s Borsi-Kálmán reményei szerint a magyar nemzetpolitika egyik alapműve lesz a következő évtizedekben. A szerkesztők méltatták Lőrincz Csaba szerepét a státusztörvény nemzetközi elfogadtatásában, Borsi-Kálmán felidézte egyik legfontosabb, franciaországi tárgyalásukat, ahol a francia külügy államtitkára ellenvetés nélkül vette tudomásul a magyar álláspontot. Zelei szerint a volt kollégákkal készült interjúkból kiderül, hogyan működik a diplomácia és a magyar külügy kevéssé ismert világa. Lőrincz Csaba 1986 novemberében költözött át Romániából Magyarországra, előtte a Securitate megfigyelése alatt állt. A levéltárból kikért (és csak töredékesen kiadott), rossz románsággal, tehát szinte biztosan romániai magyarok által írt jelentésekből többek között kiderül, hogy a Securitate hogyan tartott távollétében házkutatást Lőrincz Csabánál. A magyarországi titkosszolgálati irattárból ugyanakkor azt a választ kapták a szerkesztők, hogy Lőrincz Csabának nem volt kartonja a III-as ügyosztályon, ezt azonban Zelei teljességgel elképzelhetetlennek tartja. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tusvanyos.blog.hu/api/trackback/id/tr592169433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása