HTML

Tusványos

Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs hétfő, ami jól jelzi, hogy 2011. július 19–24. között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.22. 22:29 MihawK

Egyet jobbra, egyet balra

Címkék: magyar jobboldal baloldal ujsagiras tusvanyos 21 romaniai

... avagy mindig is lesznek Markó-bérencek és Tőkés-fullajtárok

Szervezési figyelmetlenségnek is elkönyvelhetjük, hogy a Markó-Tőkés találkozóval egyidőben kellett volna kezdődnie a „Balos és jobbos” cimkék az erdélyi magyar sajtóban című panelnek, melynek meghívott előadói egytől-egyig újságírók. A dilemma nem tartott sokáig, eltolták két órával.

Dénes László, a nagyváradi Reggeli Újság munkatársa témafelvezetőjét követően, az előadók felszólalásukban gyorsan egyetértettek abban, hogy a romániai magyar újságírókat nem lehet politikai meglátásuk / hajlásuk alapján cimkézni, hisz sokkal inkább fejétől büdös a hal, azaz a tulajdonosi szerkezet határozza meg a hovatartozást. Ennek alapján a tulajdonosok határozzák meg melyik politikai ösvényt kell követni. Eszerint meg is van, hogy ki az aki cimkéz. Kristály Lehel, a Magyar Hírlap munkatársa, felszólalásában kategorizálta őket: cimkéz elsősorban a tulajdonos, a kollega, a politikus és az olvasó. Szerinte Romániában a publicistákat a következő kategóriákba lehet sorolni: közszolgálati, baloldali, jobboldali, még inkább jobb oldali; ehhez Magyarorzszágon még csatlakozik a szélső baloldali.

Szőke László, a Magyar Nemzet újságírója szerint az újságírókat nem a politikai hovatartozásuk alapján kellene cimkézni. Véleménye szerint a mai újságírók nem az olvasóknak, hanem a szerkesztőknek írnak.

Rostás Péter István, a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese szerint nincs balos és jobbos meglátás a romániai magyar újságírásban. Ő is felállított egy kategóriarendszert, már ami a szerkesztőségvezetőket illeti: vannak az örökösek, a lokálpatrióták és a managerek.

A meghívottak nem igazán voltak nyitottak a hallgatói megjegyzésekre, kérdésekre, így kissé egysíkúnak könyvelhetjük el az előadást. Zárszónak pedig idézném Szőke Lászlót: „Minden újságírónak balosnak kellene lenni (szociálisan érzékeny), ezzel szemben, mivel a romániai magyar sajtó kisebbségi sajtó, így inkább jobboldalinak mondható.” 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tusvanyos.blog.hu/api/trackback/id/tr652169631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása