HTML

Tusványos

Tusványos az évről-évre megismétlődő teremtésaktus, ami filozófiai képtelenség, de nem ez az egyetlen furcsaság benne. Például Tusványoson sosincs hétfő, ami jól jelzi, hogy 2011. július 19–24. között is kizökken az idő a hétköznapok körlogikájából.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2010.07.22. 22:59 sztyopart

Trianonszensz

Nemzettudat és lelkiállapot. Trianon gyógyítása

Csütörtök délután a Fősátorban Czakó Gábor (író), Böjte Csaba (lelkipásztor) és Szőcs Géza (államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma) voltak Gazsó L. Ferenc, úságíró vendégei.

A meghívottak saját meglátásuknak hangot adva kerestek gyógyírt Trianon fájdalmaira. Böjte Csaba az együttgondolkodást, együvvétartozás gondolatának az újáélesztésében látja a segítséget. Szőcs Géza szerint a panaszkodás, siránkozás helyett újra kell fogalmazni a nemzeti célokat. „A mai napig követünk el a saját nemzetünkön belül öncsonkítást. Pl. tavaly télen több mint 40 ember halt meg Magyarországon fagyhalálban, nem figyelünk oda, viszont arra mindenki odafigyel, ha egy magyar fiatalt származása miatt bántalmazzák.” Nem a határmodósítás a megoldás. A határokat azért nem lehet megváltoztatni, mert nincsenek már határok. Azt kell tennünk, ami most a leglogikusabb – egyesíteni a nemzetet. A nagy probléma a nemzettudat csonkasága és nem az ország csonkasága. Az egység megteremtésének az eszköze a kultúra  lehet – mondta Szőcs Géza. 

Többször is elhangzott a vendégek részéről, hogy a sebeket nem újra feltépni, hanem gyógyítani kell. A meglehetősen kedélyes hangulat nem volt véletlen. Böjte Csaba az előadás alkalmával többször is képletesen fogalmazott: az, aki biciklizés közben hátranéz, nagyot esik. Tovább kell lépni,mert van jővő.

sztyopa  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tusvanyos.blog.hu/api/trackback/id/tr722169714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása